Zasady ogólne:
- Między posiłkami woda podawana jest na życzenie dziecka.
- Herbaty podawane do posiłków: owocowa, rumiankowa, miętowa, melisa, lipa, zwykła.
- Dzieciom alergicznym wykluczamy z posiłków składniki uczulające.
- Tabela z alergenami – przy jadłospisie.
- Do słodzenia używamy miodu naturalnego.
- Solimy solą potasową z morską /norma do 5g/.
- Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, melisa, mięta, papryka słodka, cukier waniliowy.
- Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Żłobek i Przedszkole „Mikolajek” oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie:
- śniadanie
- II śniadanie (zupa, owoc)
- obiad (II danie, warzywo)
- podwieczorek
które realizują 75 % całodziennej racji pokarmowej.
Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych Instytut Żywności i Żywienia.
II śniadania oraz obiady są przygotowywane przez specjalistów z firmy gastronomiczno – cateringowej „U Szymona”, świadczącej usługi na najwyższym poziomie jakości.
Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. Współpracujemy również z edukatorem żywieniowym w ramach programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, który dokonuje analizy jadłospisów, warsztaty dla dzieci oraz szkolenia dla rodziców.
Jadłospis jest zaplanowany na cały tydzień i dostępny dla rodziców na tablicy w holu naszego żłobka i przedszkola.
W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowe. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości. Firma „U Szymona” sama wykonuje gołąbki, kotlety, naleśniki, kluski leniwe, racuchy, itp., Świeże surówki z warzyw są przygotowywane w dniu posiłku.
Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbatkę owocową, rumiankową, miętową, melisa, lipę, kompot lub sok.
Zawsze jesteśmy przygotowani na dokładki.
ALERGENY w posiłkach w przedszkolu
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
- maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
- mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
- fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do żłobka lub przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.