Wyżywienie w Żłobku i Przedszkolu Niepublicznym „Mikołajek”

Zasady ogólne:

  1. Między posiłkami woda podawana jest na życzenie dziecka.
  2. Herbaty podawane do posiłków: owocowa, rumiankowa, miętowa, melisa, lipa, zwykła.
  3. Dzieciom alergicznym wykluczamy z posiłków składniki uczulające.
  4. Tabela z alergenami – przy jadłospisie.
  5. Do słodzenia używamy miodu naturalnego.
  6. Solimy solą potasową z morską /norma do 5g/.
  7. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, melisa, mięta, papryka słodka, cukier waniliowy.
  8. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Żłobek i Przedszkole „Mikolajek”  oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie:

  • śniadanie
  • II śniadanie (zupa, owoc)
  • obiad (II danie, warzywo)
  • podwieczorek

które realizują 75 % całodziennej racji pokarmowej.

Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych Instytut Żywności i Żywienia.
II śniadania oraz obiady są przygotowywane przez specjalistów z firmy gastronomiczno – cateringowej „U Szymona”, świadczącej usługi na najwyższym poziomie jakości.
Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. Współpracujemy również z edukatorem żywieniowym w ramach programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, który dokonuje analizy jadłospisów, warsztaty dla dzieci oraz szkolenia dla rodziców.
Jadłospis jest zaplanowany na cały tydzień i dostępny  dla rodziców na tablicy w holu naszego żłobka i przedszkola.
W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowe. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości. Firma „U Szymona” sama wykonuje gołąbki, kotlety, naleśniki, kluski leniwe, racuchy, itp., Świeże surówki z warzyw są przygotowywane w dniu posiłku.
Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbatkę owocową, rumiankową, miętową, melisa, lipę, kompot lub sok.

Zawsze jesteśmy przygotowani na dokładki.

ALERGENY w posiłkach w przedszkolu

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    • syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    • maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    • syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    • zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    • żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    • żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    • całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
    • mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    • fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    • estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    • serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    • laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do żłobka lub przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.